Waarom boodschappen duurder zijn in Nederland vergeleken met andere EU-landen.

De Consumentenbond heeft de prijzen van tweehonderd producten in Nederland onderzocht en vergeleken met die in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje. Sinds de hoge inflatie die in de zomer van 2021 begon, zijn nabijgelegen landen goedkoper dan Nederland. Voor die tijd waren België en Frankrijk lange tijd duurder, maar nu zijn de rollen omgekeerd.

De Consumentenbond heeft ook onderzocht WAAROM veel producten in andere Europese landen voordeliger zijn dan hier.

Hierdoor zijn boodschappen duurder in Nederland vergeleken met andere EU-landen:

  • Nederland is in toenemende mate gericht op aanbiedingen (in de supermarkten en drogisterijen), met wekelijkse kortingen zoals 50% korting of 1+1 gratis. Deze hoge kortingen moeten worden terugverdiend met hogere reguliere prijzen.
  • hogere energieprijzen in Nederland dan in ons omringende landen
  • Nederland kent een hoger btw-tarief voor boodschappen
  • sinds begin 2023 is er in Nederland sprake van sterk stijgende loonkosten

Duitsland

Ga mee met ons op retail tour in Duitsland om het zelf te ontdekken. En natuurlijk vooral met betrekking tot uw eigen business. Met verschillen in assortiments- en prijsopbouw. Voor meer info, ga naar: Retail tour Duitsland

Voor meer info over het onderzoek, ga naar: Consumentenbond site